'69 Johnson 115 Ignition

Hello:

I have a 1969 Johnson 115 hp outboard.  It will start and stay running in the bucket, however, when put in the lake it will start then stall.  2 occurrences happened when running at full throttle engine just cut off, (no sputter, no hesitation) just died.  It restarted then stalled again at idle.  I removed the safety circuit and jumped terminals 7 and 9 bypassing circuit per manuals suggestion. In the bucket, engine idled for more then 45 minutes, when put into the water it had the same problem (stalled, crank but not start).  I have replaced the Stator with a 35 amp output with the same results. Any suggestions? 

Thanks
John

 

John,

How is the compression? The description sounds like it is seizing. The old V-4's will stick a piston and then run afterward. It gets worse with each occurrence. If that is ok, I would look at the power pack. It could have a heat breakdown failure.

Randy

 

 

Please submit whatever questions you have to IHRTechTalk@yahoo.com.  All questions and answers selected will be displayed on this page as they come in.  Note: though all boaters are welcome, priority may be given to I.H.R. members.  Randy can not be held responsible for any advice given.  Though his information and expertise is second to none, he has no control over what you do with your boat.  It is up to you to boat safely and act responsibly, and his advice is only to be used as a guidance for your high performance boat/motor of which you are the one responsible for the risks involved.

Thanks,
Mark C.

 

[ Home l About I.H.R. l History l Models l Registry l Members' Pictures l Feature Article l Tech Talk ]
[ Literature l Events l Top Guns l Guest Boat l Classifieds l Video Gallery l Racing Corner ]
[ Prop Slippage Program l Animated Videos l Screen Savers l HIN Decoder l Links l Contact Mark ]