Ignition Problems

I have a 1989 Johnson 150 the problems I have are when the boat is cold it runs great, but after you run it for awhile and only when you stop for a while like fishing, when you start back up the boat has no power. Has no torque to get back on plane, sometimes if you run it long enough it will plane out and eventually gain all power back and run good again but other times it doesn't. I was told it could be the stator, if so how can this be tested. Please help. 

JIM

 

Jim, 

Sounds like your problem could be a stator. There are specific voltage readings for this and should only be tested by a service tech. The outputs are quite high and if done wrong they can knock you on your a#s. Don't over look the powerpack (cdi box). You have one for each bank and one could be breaking down from heat and causing the failure you describe. I'd bet on the powerpack as we do several a year at GPI. 

Randy

 

 

Please submit whatever questions you have to IHRTechTalk@yahoo.com.  All questions and answers selected will be displayed on this page as they come in.  Note: though all boaters are welcome, priority may be given to I.H.R. members.  Randy can not be held responsible for any advice given.  Though his information and expertise is second to none, he has no control over what you do with your boat.  It is up to you to boat safely and act responsibly, and his advice is only to be used as a guidance for your high performance boat/motor of which you are the one responsible for the risks involved.

Thanks,
Mark C.

 

[ Home l About I.H.R. l History l Models l Registry l Members' Pictures l Feature Article l Tech Talk ]
[ Literature l Events l Top Guns l Guest Boat l Classifieds l Video Gallery l Racing Corner ]
[ Prop Slippage Program l Animated Videos l Screen Savers l HIN Decoder l Links l Contact Mark ]